Ce cauzeaza poluarea aerului? Cele mai comune cauze naturale si provocate de om

Este posibil sa fi auzit ca oamenii vorbesc mult despre poluarea aerului. Problema ameninta existenta oamenilor, precum si a altor fiinte vii ale planetei noastre. Cauzeaza cancer, creeaza smog si ploi acide, dauneaza stratului de ozon, promoveaza afectiunile respiratorii si contribuie la incalzirea globala. Și mai sunt multe. O mai buna intelegere a cauzelor si efectelor poluarii aerului poate ajuta la scoaterea in evidenta a metodelor de combatere a problemei.

Cauzele poluarii aerului

Atat de multe lucruri contribuie la poluarea aerului, dar unele dintre cele mai frecvente cauze includ urmatoarele:

1. Arderea combustibililor fosili

Arderea combustibililor fosili, cum ar fi petrolul, carbunele si altI combustibili din fabrica, elibereaza dioxidul de sulf in mediul inconjurator. Poluarea emanata din vehicule, inclusiv jeepurile, camioanele, trenurile, masinile si avioanele, face ca situatia sa se inrautateasca. Din ce in ce mai multi oameni se bazeaza pe aceste mijloace, care ucid mediul.

2. Anumite activitati agricole

Unul dintre cele mai comune produse secundare ale activitatilor legate de agricultura este amoniacul, care este extrem de daunator mediului. In mod similar, utilizarea pesticidelor, insecticidelor si ingrasamintelor in industria agricola a jucat un rol important in deteriorarea poluarii aerului.

3. Esapament din industria prelucratoare

Industriile de productie elibereaza cantitati mari de hidrocarburi, monoxid de carbon, substante chimice toxice si compusi organici care afecteaza calitatea aerului. Industriile de productie sunt acum peste tot in lume, motiv pentru care fiecare tara se lupta cu efectele daunatoare ale poluarii aerului.

4. Operatiuni miniere

Mineritul implica extragerea mineralelor sub pamant cu ajutorul unor echipamente mari. Praf si o varietate de substante chimice sunt eliberate in timpul operatiunilor miniere. Nu numai ca operatiunile miniere contribuie la poluarea aerului, ci si la starea de sanatate a lucratorilor si a celor care locuiesc in apropierea acestor locuri miniere.

Cauzele naturale ale poluarii aerului

Exista alte cauze si efecte ale poluarii aerului? Da. Noi, oamenii, suntem responsabili pentru cea mai mare parte a poluarii aerului, dar exista cateva cauze naturale ale poluarii aerului. De exemplu:

  • Incendiile forestiere contribuie la poluarea aerului, deoarece produc mase de fum.
  • Eruptiile ocazionale ale vulcanilor pot elibera cantitati uriase de lava si cenusa pe suprafata pamantului, care produc praf si fum pentru a agrava poluarea aerului.
  • Stancile se descompun in timp si incep sa elibereze gaze nocive, cum ar fi radonul, care poate polua mediul si provoaca efecte negative asupra sanatatii.

Leave a Reply