cancer

Cum detectam cancerul la san mai devreme

Cu cat cancerul la san este detectat si diagnosticat mai devreme, cu atat sunt mai mari sansele pentru un tratament de succes. Iata cele mai bune lucruri pe care le puteti face pentru a imbunatati sansele de detectare a cancerului de san:

Faceti auto-examinari de san obisnuite. Simtiti-va tot pieptul pentru orice noduli in mod regulat. In dus este un moment bun si locul in care degetele se aliniaza mai usor. Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca observati ceva neobisnuit.

Cunoaste-ti istoria familiei. Identificati membrii familiei pe ambele parti, materne si paterne, care au o istorie de cancer mamar si ovarian. Trebuie sa impartasiti aceste informatii medicului dumneavoastra pentru a stabili daca aveti un risc ridicat.

Faceti mamografii de screening. Daca aveti o mama diagnosticata cu cancer de san, atunci ar trebui sa incepeti sa faceti mamografii de screening cu zece ani inainte de varsta de diagnosticare.

Urmare. Obtineti teste suplimentare atunci cand aveti simptome noi la san sau daca mamografia dumneavoastra este anormala si asigurati-va ca ati terminat intregul tratament recomandat pentru dumneavoastra.

Societatea Americana de Cancer recomanda aceste orientari de screening pentru majoritatea adultilor. Testele de screening sunt folosite pentru a depista cancerul înainte ca o persoană să aibă simptome.

Cancer mamar

Femeile cu varsta cuprinsa intre 40 si 44 de ani ar trebui sa aiba posibilitatea de a incepe screeningul anual al cancerului mamar cu mamografii (raze X ale sanului) daca doresc sa faca acest lucru.

Femeile cu varste intre 45 si 54 de ani ar trebui sa obtina mamografii in fiecare an.

Femeile in varsta de 55 ani si peste ar trebui sa treaca la mamografii la fiecare 2 ani sau pot continua examinarea anuala.

Screening-ul ar trebui sa continue atat timp cat o femeie este in stare buna de sanatate si se asteapta sa traiasca inca 10 ani sau mai mult.

Toate femeile ar trebui sa fie familiarizate cu beneficiile cunoscute, limitarile si posibilele daune legate de screening-ul la cancerul de san.

Femeile ar trebui sa stie, de asemenea, cum arata sanii lor in mod normal si sa raporteze orice schimbari la san medicului lor.

Unele femei – din cauza istoricului familial, a tendintei genetice sau a anumitor alti factori – ar trebui sa fie examinate cu IRM impreuna cu mamografii. (Numarul femeilor care intra in aceasta categorie este foarte mic.) Discutati cu un furnizor de asistenta medicala despre riscul dumneavoastra pentru cancerul de san si despre cel mai bun plan de screening pentru dvs.

 

Leave a Reply