monitoare

De ce trebuie sa tinem cont cand alegem un monitor

Monitorul sau ecranul computerului este un element periferic foarte important al unui calculator, care implica multe caracteristici pe care trebuie sa le luam in considerare atunci cand decidem ce monitor sa cumparam.

Caracteristicile unui monitor

  • Dimensiune, aspect si definitie

Aceste trei aspecte sunt strans legate. Dimensiunea este ceea ce defineste proportiile de inaltime si latime ale ecranului. In prezent, cel mai comun format este ecranul lat 16: 9, care a deplasat traditionalul 4: 3 din vechile televizoare. Acest lucru se datoreaza faptului ca formatul lat 16: 9 este dimensiunea standard a DVD-urilor si HDTV-urilor.

  • Rezolutie

Rezolutia exprima numarul de pixeli pe care ii are ecranul, latime si inaltime, si determina intr-o mare masura claritatea sa. Acest lucru este de obicei exprimat in combinatii de doua numere (latime x inaltime) in pixeli si este legat de dimensiune.

Se recomanda ca rezolutia sa fie standardul de inalta definitie (1920 x 1080 pixeli) cel putin. Cu toate acestea, pentru ecrane de peste 21 inch, este mai bine sa optati pentru rezolutii mai mari de 1920 x 1080, ceea ce ne va da mai multa claritate.

Tipuri de monitoare

Monitoare LCD
Tehnologia LCD (Crystal Display Liquid) a fost impusa de ani de zile. Ecranele LCD sunt fabricate dintr-un material numit cristal lichid. Exista mai multe tipuri de monitoare cu tehnologie LCD.

Monitoare LED
Pe de alta parte, monitoarele LCD nu emit lumina pe cont propriu, dar necesita o sursa de lumina care, de obicei, consta dintr-o structura de LED-uri. In functie de tipul de iluminat, acestea sunt clasificate in:

  • Edge LED: este cea utilizata de majoritatea monitoarelor. LED-urile lumineaza ecranul de la margini cu ajutorul unui panou difuzor.
  • Full LED: intreaga spate a ecranului este iluminata de LED-uri, ceea ce face ecranul mai luminos si mai omogen.
  • Local Diming: este acelasi cu cel anterior, dar cu capacitatea de a opri selectiv zonele LED pentru a imbunatati contrastul.

Plasme
Ele sunt formate similare LCD-urilor, deci uneori se crede ca sunt aceleasi, dar nu este cazul. Principala diferenta a acestui tip de ecran este ca fiecare pixel creeaza propria sursa de lumina. Imaginea ecranului cu plasma este foarte clara si nu are probleme de distorsiune in extremitatile monitorului.

 

 

 

Leave a Reply