internet

Efectele negative ale internetului asupra elevilor si adolescentilor

Primii ani ai secolului XXI au cunoscut o explozie in utilizarea internetului. Popularitatea acestui sistem global de retele interconectate continua sa creasca fara incetare din ziua in care a aparut in viata umana. Evident, odata cu accesul universal la informatii si cu un mecanism interactiv de comunicare pe care il ofera Internetul, nu este greu de inteles de ce oamenii din intreaga lume devin dependenti de acesta.

Nu exista nici o indoiala cu privire la beneficiile oferite de utilizarea internetului in viata de zi cu zi. Cu toate acestea, exista o preocupare crescanda in curs de dezvoltare impreuna cu cresterea acestui sistem global. Este vorba despre efectele negative ale Internetului. Lipsa controlului asupra surselor de informatii, a scurgeriilor de securitate sau a dependentei de internet este mentionata mai frecvent ca niciodata. Niciodata in trecut efectele negative ale Internetului nu au atras atentia in comparatie cu acest secol. Deci, care anume sunt aceste probleme si cum afecteaza societatea noastra?

Lipsa comunicarii fata in fata

Pare destul de ironic atunci cand lipsa comunicarii fata in fata este mentionata drept unul dintre efectele negative ale internetului, deoarece Internetul ar trebui sa aduca oamenii mai aproape. Dar, este un adevar faptul ca unii oameni gasesc mai usor sa comunice pe Internet in loc de calea traditionala directa. Ei prefera sa discute despre Messenger, Viber sau alte aplicatii disponibile pe Internet.

Cand adolescentii si studentii tind sa aleaga comunicarea pe Internet si sa evite vorbirea directa, relatiile lor personale cu prietenii si familia vor fi afectate. Se crede ca unii oameni prefera chat-ul online, deoarece ii separa cumva de lumea reala.

Lipsa de creativitate

Lipsa de creativitate la adolescenti si studenti este, de asemenea, unul din efectele negative ale internetului. O caracteristica semnificativa a internetului o reprezinta sursele nelimitate de informatii. Aceasta caracteristica aduce beneficii utilizatorilor prin accesarea rapida a informatiilor necesare. Cu toate acestea, atunci cand totul este disponibil, nu mai este nevoie de creativitate. Elevii acum nu trebuie sa acorde mult efort pentru o tema sau un proiect, deoarece au nevoie doar de cateva minute pentru a obtine toate informatiile de care au nevoie de pe Internet.

Aceasta problema este un avertisment pentru cresterea plagiatului, ceea ce duce la lipsa de creativitate.

Insomnie

Pentru oricine nu stie ce este insomnia, este o tulburare de somn care are loc atunci cand oamenii nu pot sa se odihneasca sau sa doarma. Iar puternicul sistem global, internetul, cumva este unul dintre motivele insomniei. Nu poate fi negat faptul ca adolescentii si studentii petrec mult timp pe internet. Ei au avantaje din orice moment posibil pentru navigarea pe internet, chiar si timpul de dormit. Imediat dupa cateva zile, ei raman pana tarziu pentru a-si verifica contul de Facebook sau Instagram, acesta va deveni un obicei si credeti-ma, nu este usor sa scapati de el.

In plus, lumina verde de pe ecranul calculatorului sau alte tipuri de elemente electronice va poate tine departe de somn.

Leave a Reply