sarcina -

La ce sa te astepti in primul trimestru al sarcinii

In timp ce sarcina este unul dintre evenimentele cele mai vesele ale vietii, primul trimestru poate fi coplesitor pentru viitoarele mamici. Primele trei luni sunt marcate de o transformare invizibila, dar uimitoare in interiorul corpului si al copilului.

Copilul se dezvolta rapid in primul trimestru, care dureaza de la fertilizare pana la a 13-a saptamana. Fatul incepe sa dezvolte creierul, maduva spinarii si alte organe. Chiar si inima bebelusului incepe sa bata in acest timp.

Modificarile hormonale rapide care vin impreuna cu sarcina declanseaza, de asemenea, o multime de schimbari in corpul mamei. Cunoscand schimbarile fizice prin care treceti in primul trimestru, va pot ajuta sa va confruntati cu increderea in lunile urmatoare.

Iata cateva dintre modificarile la care va puteti astepta in timpul primului trimestru de sarcina.

1. Greata (cu sau fara varsaturi)

Cele mai multe femei gravide sufera de greata in primul trimestru. Desi este cunoscuta in mod obisnuit ca “greata de dimineata”, o puteti experimenta in orice moment al zilei. Nivelurile ridicate de progesteron din organism din cauza modificarilor hormonale incetinesc sistemul digestiv. Aceasta, la randul sau, contribuie la greata.

2. Oboseala

In primele luni de sarcina, mamele insarcinate prezinta adesea oboseala. Acest lucru se datoreaza in principal nivelurilor crescute ale hormonului progesteron. De asemenea, greata si varsaturile pe care le puteti intalni in timpul primului trimestru, va pot epuiza rezervele de energie.

3. Sensibilitate si umflarea sanilor

Imediat dupa concepere, corpul dvs. trece printr-o multime de modificari hormonale, ceea ce va poate face sanii sensibili sau inflamati. De asemenea, sanii pot deveni mai mari si mai grei.

4. Aversiuni alimentare si pofte

In timpul sarcinii timpurii, este obisnuit sa aveti pofte de mancare foarte specifice si puteti deveni total dezinteresate in unele alimente. Puteti avea, de asemenea, o aversiune la anumite mirosuri si gusturi care v-au placut odata.

5. Urinare frecventa

In timpul sarcinii timpurii, o alta preocupare comuna este cresterea urinarii. Este posibil sa aveti nevoie sa mergeti la baie mai des decat de obicei.

Leave a Reply